پارچه فاستونی از قدیمی ترین و محبوب ترین پارچه های موجود در بازار است که بر اساس الیافی که برای بافت آن مورد استفاده قرار می گیرد کاربردهای مختلفی دارد.
در این مطلب شما را با پارچه فاستونی، معایب و مزایای آن آشنا خواهیم کرد.
آشنایی با پارچه فاستونی
از متداول ترین پارچه هایی که برای دوخت لباس مورد استفاده قرار می گیرد پارچه فاستونی است، محبوبیت این پارچه به حدی است که هر فردی حداقل یک لباس از این جنس پارچه را در کمد لباسش دارد.
از جمله لباس هایی که می شود با این پارچه تهیه کرد می توان به لباس فرم مدارس، کت و دامن، مانتو شلواروکت و شلوار اشاره کرد.
در بافت پارچه های فاستونی درصد های متفاوتی از الیاف طبیعی و مصنوعی مورد استفاده قرار گرفته است که همین امر بر کیفیت، کاربرد و قیمت پارچه تاثیرگذار است، ناگفته نماند پارچه های فاستونی درگرم های مختلفی بافته می شود که با توجه به میزان پشمی که به کار رفته در تهیه لباس های مختلفی به کار گرفته می شود.
هیچ پارچه فاستونی به صورت صد در صد از پشم و یا صد درصد از پلی استر و الیاف مصنوعی بافته نشده است، اما توجه داشته باشید که هر چه میزان پشم به کار رفته در بافت پارچه بیشتر باشد، قیمت، کیفیت، وزن، لطافت ونرمی و چروک پذیری آن نیز بیشتر خواهد بود.
لازم به ذکر است پارچه هایی مشابه پارچه های فاستونی در بازار موجود است به نام پارچه های شبه فاستونی که به جای پشم از الیاف فلامنت ویسکوز استفاده شده است بنابراین قیمت و کیفیت آن پایین تر بوده و بیشتر برای دوخت لباس های کار مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع پارچه های فاستونی
طبق توضیحات بالا می توان این پارچه را به چند دسته تقسیم کرد:
- پارچه های فاستونی پشمی
- پارچه های فاستونی پلی استر
- پارچه های فاستونی پشمی – پلی استر
تفاوت پارچه های فاستونی و پارچه های پشمی
در اینجا لازم می دانیم این مطلب را شرح دهیم که پارچه های فاستونی پشمی با پارچه های پشمی با اینکه هر دو از الیاف پشمی تهیه شده اند متفاوتند و تفاوت آن ها در این است که:
بافت پارچه های فاستونی لطیف تر و ظریف تر و درعین حال با دوام و محکم تر است، اگر یک کت و شلوار را تصور کنید به این موضوع پی می برید.
در صورتیکه پارچه های پشمی زبر و حالت کرکی دارد و برای درک این موضوع بهتر است یک لباس بافتنی مثل ژاکت را تصور کنید.
از آن جایی که پارچه های فاستونی، ظریف و لطیف و بادوام تر است به راحتی در برابر باد و باران می تواند از شما محافظت کند اما پارچه های پشمی به دلیل اینکه منافذ باز زیادی دارند و هوا در این منافذ قرار می گیرد می تواند شما را در برابر سرما محافظت کند.
از دیگر تفاوت های این دو نوع پارچه می توان به دوام آن ها اشاره کرد، پارچه های فاستونی به دلیل بادوام بودن، شکل ظاهر خود را به راحتی و به سرعت از دست نمی دهد همین ویژگی باعث شده است که از این پارچه برای تهیه کت و شلوار و مانتوشلوار استفاده شود.
این پارچه ها برای جلسات طولانی و محیط های کاری بسیار مناسب است در صورتی که پارچه های پشمی به راحتی و به سرعت شکل ظاهری خود را از دست می دهند و در قسمت زانو و آرنج فرم لباس به هم می خورد و ازطرفی بسیار چروک پذیر است.
مزایا و معایب پارچه های فاستونی
از جمله مزایای پارچه های فاستونی که بسیار بیشتر از معایب آن است به شرح زیر است:
- بسیار محکم و بادوام است.
- به دلیل چربی موجود در الیاف پشمی تا حدودی ضدآب است.
- مقاومت بالایی در برابر چروک شدن دارد و به راحتی تغییر شکل نمی دهد.
- قابل تنفس است.
- خط اتوی آن براحتی از بین نمی رود.
و اما معایب پارچه های فاستونی:
- ساییده شدن آن
تنها عیبی که می توان به این پارچه ها گرفت این است که قسمت هایی از لباس که در تماس مستقیم با صندلی است به مرور ساییده شده و براق می شود.
- چروک پذیری آن
پارچه های فاستونی با عدد سوپر بیشتر نرم تر و لطیف تر است و سریع تر چروک می شود.
عدد سوپر در پارچه های فاستونی به چه معناست؟
حتما در زمان خرید کت و شلوار و مانتو شلوار که از پارچه های فاستونی تهیه می شود، فروشنده اطلاعاتی درباره عدد سوپر آن به شما خواهد داد.
اعداد سوپر رایج معمولا سوپر 100s ، 150 s، 120 s و غیره هستند.
در توضیح این اعداد باید گفت هر چه عدد سوپر پارچه های فاستونی بیشتر باشد قیمت آن پارچه نیز بیشتر خواهد بود اما این بدین معنی نیست که با کیفیت تر است، در حقیقت این اعداد برای مقایسه دو پارچه که تولید دو کارخانه می باشد کاربردی ندارد.
پارچه ای که عدد سوپر بالاتری دارد لطیف تر و سبک تر است و شاید این مطلب شما را دچار این اشتباه کند که پارچه های فاستونی سبک تر از پارچه های سنگین تر که عدد سوپر پایین تری دارد بهتر است اما این یک تصور اشتباه است.
قطعا پارچه هایی که از لطافت و سبکی خوبی برخوردار هستند متقاضیان بیشتری دارند چرا که مناسب پوست هستند اما با این وجود کاربرد های خاصی دارد و برای دوخت لباس هایی مثل اورکت ها اصلا مناسب نیست وکارایی ندارد و باید از پارچه های ضخیم تر استفاده کرد.
مجدد یادآور می شویم که پارچه های فاستونی با عدد سوپر بالاتر که از نظر وزنی سبک تر هستند واقعا بهترین پارچه نیستند، فقط به این معناست که از الیاف نازک تر و ظریف تر برای بافت آن پارچه استفاده شده است و عدد سوپر اطلاعاتی نظیر نوع بافت، وزن دقیق پارچه، چند لا بودن نخی که مورد استفاده قرار گرفته است را ارائه نمی دهد.
لازم به ذکر است که امروزه پارچه های فاستونی برخلاف چند دهه گذشته بسیار سبک تر تولید می شود که معمولا در وزن های 180 تا 300 گرم است و وزن مناسب برای تولید و دوخت پوشاک نهایتا 200 گرم باید باشد.
و در پایان باید گفت که این پارچه ها بسیار خوش دوخت است و یک خیاط نسبتا مبتدی هم می تواند از این پارچه، لباس شیکی بدوزد.
و برخلاف تصور خیلی ها که پارچه های فاستونی را جوان پسند نمی دانند باید گفت بسیاری از آقایان جوان برای مجالس جشن و عروسی، حتی مهمانی های رسمی از کت و شلوار و پوشاکی که از این پارچه تهیه شده است استفاده می کنند.
بدون دیدگاه