نکات مهم خرید پارچه

نکات مهم خرید پارچه


نکات مهمی در هنگام خرید پارچه وجود دارد که دانستن آن کمک بزرگی در انتخاب بهتر پارچه مورد نظرتان می کند چرا که گاهی افراد خبره هم دچار اشتباه می شوند.

خرید پارچه
خرید پارچه

همه لباس های زیبایی که در مزون ها و مجالس و تن افراد مشاهده می کنید از تکه ای پارچه به دست آمده است، این پارچه با تنوع رنگ و طرح و کیفیت جان می گیرند و به لباسی بدل می شوند که دیدن آن لذت بخش است.

آنچه این موضوع را جذاب تر می کند این است که با کمی تغییر در هر یک از قسمت های پارچه مثل طرح و رنگ، نتیجه کاملا متفاوت خواهد بود که همین امر نشان دهنده اهمیت انتخاب پارچه برای دوخت یک لباس است.

فرقی نمی کند که شما خیاط یا طراح لباس باشید و برای مصرف شخصی خودتان قصد خرید پارچه را داشته باشید یا تولید کننده لباس خاصی هستید باید در مورد پارچه مصرفی خود اطلاعات دقیقی از تمام مواردی که لازم است بدانید را داشته باشید.

در این مقاله شما را با این موارد مهم آشنا می کنیم تا بتوانید بهترین پارچه مطابق با لباس و مدلی که قصد دارید تهیه کنید را خریداری نمایید.

نکات مهم خرید پارچه

بسیاری از افراد با این تصور که پس از انتخاب مدل لباس، فقط کافیست به بازار مراجعه کنند و پارچه ای را تهیه نمایند و از نکاتی که باید درهنگام خرید پارچه بدانند وبررسی کنند اطلاعی ندارند و درنتیجه لباسی که با تلاش و زحمت فراوان دوخته شده و هزینه زیادی بابت آن پرداخت شده، دلچسب و جذاب نخواهد بود.

بنابراین به نکات مهم خرید پارچه را که درادامه به آن می پردازیم دقت نمایید.

  1. عرض پارچه

پارچه های بسیار زیادی در بازار موجود است که در عرض های متفاوتی تولید شده اند به عنوان مثال پارچه ترگال که برای دوخت لباس فرم مدارس به کارمی رود دارای عرض 150 سانتی متراست و یا پارچه های تترون دارای عرض های 90-150- 2 متری و 3متری می باشد که پارچه عرض 3 متر برای دوخت چادرنمازجشن تکلیف مناسب است و نمی توان با عرض 90 چنین چادرهایی دوخته شود.

بنابراین دانستن عرض پارچه بسیار مهم است و مطابق با نیاز خود باید به درستی انتخاب شود، از طرفی قیمت پارچه برمبنای طول پارچه مشخص می شود و در این  مورد عرض پارچه تاثیری بر قیمت ندارد.

  1. کاربری پارچه را تعیین کنید

خرید پارچه نیاز به بررسی معیارهای زیادی است که اگر دقیقا آن را مشخص نکنیم قطعا خرید خوبی نخواهیم داشت به عنوان مثال پارچه های کجراه برای دوخت لباس های بیماران مناسب نیست و باید از پارچه های لطیف ترو قیمت پایینتری بدین منظور استفاده کرد و یا برای دوخت مقنعه پارچه های ضخیم مانند پارچه ترگال اصلا مناسب نیست.

بعد از تعیین کاربری پارچه، حتما متراژ مورد نیاز خود را قبل از خرید مشخص کنید چرا که کمتر و یا بیشتر از آن تهیه کنید قطعا دچار مشکل و متقبل شدن هزینه های اضافی خواهید شد.

  1. قیمت پارچه

گاهی با این تفکر روبه رو می شویم که می توان بر اساس قیمت، به کیفیت و مرغوبیت پارچه پی برد به این صورت که اگر پارچه ای قیمت بالایی دارد قطعا کیفیت خوبی نیز دارد، اما این طرز تفکر در بسیاری از موارد اشتباه بوده و شخص خریدار پارچه عمده را متحمل خسارت های سنگین مالی می کند.

از طرفی هیچ گاه نمی توانید پارچه های با کیفیت بالا را با قیمتی بسیار پایینی خریداری کنید.

با توجه به توضیحات بالا به این نتیجه می رسیم که قیمت تعیین کننده جنس اعلا پارچه نیست و باید از مراکزی خریداری نمایید که معتبر و مطمئن باشد.

نکات مهم خرید پارچه
نکات مهم خرید پارچه
  1. الیاف پارچه

به طور کلی پارچه ها را از نظر الیاف به کار رفته در آن به سه دسته می توان تقسیم بندی کرد.

  • الیاف طبیعی

الیاف طبیعی به الیافی گفته می شود که از طبیعت نشات گرفته باشد مانند کتان که از ساقه گیاهی با همین نام تهیه می شود و یا پنبه که از گل پنبه ویا ابریشم، که از پیله ابریشم به دست می آید.

از مهمترین خصوصیت و ویژگی بارز این نوع پارچه ها، ضدحساسیت بودن آن است که باعث می شود برای همه افراد خصوصا کودکان گزینه ای بسیار مناسبی باشد.

از دیگر ویژگی های آن می توان به آبرفت زیاد و چروک پذیری آن، سبک و خنک بودن آن اشاره کرد لذا بسیار مناسب فصول گرم سال می باشد.

از طرفی پارچه هایی که از الیاف طبیعی تهیه می شوند به سرعت رنگ می پذیرند و در مدت استفاده طولانی پرز نمی شوند.

الیاف طبیعی
الیاف طبیعی
  • الیاف مصنوعی

گروه دوم، الیاف مصنوعی است که همانطورکه از اسم آن مشخص است ریشه درطبیعت ندارد و به روش های مصنوعی و بسیار خاص تولید می شود مانند الیاف پلی استر، نایلون و اکریلیک.

پارچه های مصنوعی به طور کلی پارچه هایی هستند که برخلاف پارچه های طبیعی به سختی رنگ می گیرند اما سریع پرز می شوند، هوا به راحتی از تاروپود آن عبور نمی کند بنابراین اصلا مناسب دوخت لباس های تابستانی نیستند و از طرفی به واسطه استفاده از الیاف مصنوعی بسیار مقاوم و بادوام هستند.

لازم به ذکر است که این پارچه ها آبرفت نداشته و به راحتی نیز چروک نمی شود، داشتن چنین خصوصیاتی در کنار نوع الیاف برای دوخت بعضی از لباس ها مانند لباس های مجلسی بسیار مهم است.

پارچه های یکبار مصرف مانند پارچه های اسپان باند، پارچه های فلامنت فلامنت بیمارستانی نمونه هایی از پارچه های مصنوعی و ساخت دست بشر است.

  • الیاف سلولزی

الیاف سلولزی نیز نوعی از الیاف طبیعی می باشد اما با این تفاوت که به جای پنبه، پشم، کتان از خمیر سلولز تهیه می شوند، سلولز ماده ای است که در خمیر کاغذ، تفاله نیشکر و الیاف باقی مانده روی گیاه پنبه یافت می شود، الیاف ویسکوز نمونه ای از الیاف سلولزی می باشد.

این الیاف از استحکام ومقاومت بسیار پایینی برخوردار است از این رو باید با سایر الیاف که مقاومت بالایی دارد ترکیب شوند که با این کار قیمت پارچه های تولید شده از این الیاف بسیارمناسب و مقرون به صرفه خواهد شد.

پارچه هایی که از الیاف ویسکوز درتهیه آن استفاده شده است پارچه هایی نرم و لطیفی هستند مانند پارچه های تترون مناسب پیراهن مردانه.

  • ترکیبی

پارچه های کمی از صد درصد الیاف طبیعی یا صد درصد از الیاف مصنوعی تولید شده باشند چنین پارچه هایی برای مصارف خاصی تولید می شوند به عنوان مثال پارچه های صد در صد پنبه مناسب لباس کارهایی هستند که باید در مناطق بسیارگرم استفاده شود و برای مشاغلی که با آتش سروکار دارند مناسب است و یا پارچه های فلامنت فلامنت بیمارستانی که صد در صد از الیاف مصنوعی تهیه شده است.

بنابراین پارچه هایی درصنعت نساجی تولید می شوند که بر اساس کاربردی که دارند باید هر یک از ویژگی مثبت الیاف مصنوعی و طبیعی را داشته باشند مانند پارچه های کجراه مناسب لباس کار یا پارچه های ترگال بیمارستانی علاوه بر اینکه باید ضدحساسیت باشند باید به راحتی رنگ بپذیرند، چروک پذیری و آبرفت نداشته باشند.

الیاف مصنوعی
الیاف مصنوعی

راه های تشخیص الیاف پارچه

  • سوزاندن پارچه

شیوه های متنوعی برای تشخیص نوع الیاف به کاررفته در پارچه وجود دارد که رایج ترین آن سوزاندن پارچه است که حتی توسط متخصصین حوزه نساجی نیز صورت می گیرد.

بدین منظور تکه ای از پارچه را بسوزانید و فاکتورهای بو، رنگ شعله، دود ناشی از آن را بررسی کنید.

چنانچه پس از سوختن پارچه، بوی پلاستیک به مشام خورد و پارچه جمع شد و دود سیاهی از آن خارج شد معلوم می شود که الیاف مصنوعی دربافت پارچه استفاده شده است مانند پارچه های ریون

اما در صورتیکه پس از سوزاندن پارچه، بویی شبیه بوی پشم گوسفند یا بویی شبیه به سوختن کاغذ احساس کردید و دود سفید رنگی از آن خارج شد و به جای اینکه درحین سوختن جمع شود به خاکستر تبدیل شد مشخص می شود که آن پارچه دارای الیاف طبیعی است.

  • لمس پارچه

قبل از خرید پارچه جهت تشخیص مرغوبیت آن حتما آن را لمس کنید هر چند تشخیص و شناخت پارچه بدین شیوه مستلزم داشتن تجربه و مهارت کافی است اما در هر صورت این کار را انجام دهید و دقت داشته باشید که پارچه هایی که از الیاف مصنوعی تهیه شده باشند دارای زیر دست زبر و خشکی هستند برخلاف پارچه های پنبه ای که کاملا نرمی و لطافتش مشخص است.

درحین لمس پارچه آن را در دست بفشارید تا چروک شود، اگر میزان چروک پذیری بالایی داشته باشد نشان دهنده وجود الیاف طبیعی در بافت پارچه است.

پارچه را از دو طرف بکشید تا میزان کش آمدن آن را متوجه شوید این روش هم راهی برای تشخیص جنس پارچه است چنانچه پارچه پس از کش آمدن به حالت اول خود برگشت نشان دهنده مرغوبیت آن است.

تست پارچه
تست پارچه
  • تست رنگ پارچه

ماندگاری رنگ پارچه، نکته‌ی بسیار مهمی در خرید پارچه است. حتما لباس‌هایی داشته‌اید که مدتی پس از خرید یا با دوبار شستشو، رنگشان کمرنگ شده یا تغییر کرده است. حتی در مواردی پارچه‌ی بی‌کیفت رنگ خود را به بدن فرد نیز پس می‌دهد.

ممکن است این تجربه را داشته باشید که لباسی خریداری کرده اید که پس از شستشو در دفعات اول، رنگ خود را از دست داده است، درتهیه چنین پارچه هایی در مرحله رنگرزی یا از رنگ مرغوب استفاده نشده است و یا شیوه رنگرزی درستی بکار نرفته است و یا هر دو.

بنابراین ثبات رنگ در خرید پارچه بسیارنکته حائزاهمیتی است بنابراین اولا همیشه پارچه را در نور روز خریداری کنید و پارچه را جلوی نور قرار دهید تا رنگش قابل تشخیص باشد.

راه بعدی برای فهمیدن ثابت بودن رنگ پارچه این است که تکه پنبه ای خیس را سطح پارچه بکشید چنانچه پنبه رنگی شد و رنگ پارچه کمرنگ شد از خرید آن صرفه نظر کنید.

  • درجه مجاز اتو

    یکی دیگر از روش های تشخیص مرغوبیت و نوع الیاف مورد استفاده درپارچه این است که درجه استاندارد برای اتو کردن آن پارچه را متوجه شوید که در حاشیه بعضی از پارچه ها با برچسب کوچکی بیان شده است اما اگر چنین برچسبی را پیدا نکرده اید حتما از فروشنده بپرسید.

معمولا برای اتو پارچه هایی که الیاف مصنوعی دارند باید از درجه اتو پایین استفاده کرد چرا که دردمای بالا چنین پارچه هایی جمع می شوند.

درجه مجاز اتو
درجه مجاز اتو

این مطلب چه اندازه برایتان مفید بوده است؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی: 0

منتظر اولین رای شما هستیم 👋

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *